Alla inlägg under juli 2009

Skit på hjälmen

Huvudskydd med ett budskap!?

Medan Tobbe flänger runt Stockholms alla affärer i sin jakt på Pledge, knallade jag iväg till den lokala butiken och köpte en liten behändig flaska med MP52-möbelpolish. Fungerar på lackerade och målade ytor samt plast.

Visserligen ingen sprayförpackning, men jag tror att den fungerar den bra ändå... Återkommer med rapport när jag uppsökt regningare trakter ;)

Produkten har funnits i 50 år på marknaden enligt dess hemsida. 19:50 för 250 ml.

Hollywood

Stars on film

Vi har en ambition att lägga ut material dagligen under vår resa.

Självklart skall vi filma så mycket vi bara orkar. Det vi ännu inte vet är om vi kommer att kunna få till någon redigeringsmöjlighet med den utrustning vi har med oss. Dock har vi ju en professionell TV-fotograf med på resan. Jari är nämligen mannen som ser till att Mitt i naturen blir ett sevärt program i din ruta.

Nog ska väl han vara den rätta att regisera de här skandinaviska djuren på vandring i främmande land... (Förutsatt att han får ihop sin växellåda ;)

Tobbe har trollat igen så att ni och vi på ett enkelt sätt kan hålla koll på vädret längs vår väg.

Läderveken

Vädret längs vår väg presenteras av Yr.no

Så här finner ni vädret längs vår väg:

Klicka på länken här nedan, eller i spalten till höger ("Vädret längs vår väg").

Klicka på solarna som är våra preliminära etappmål och ni får upp en liten dialogruta. I denna är det sedan bara att klicka på väderlänken för den aktuella orten.

Vi kommer att lägga upp en sida med den preliminära planeringen också för att ni skall kunna matcha detta mot väderkartan.


Vi har självklart förhoppningar om sol och uppehåll längs vår väg, men räds inga klimat.


Vädret längs vår väg

Det var visst inte så himla svårt att hitta svaret på det, bara att skriva rakt av i Google:

- Behöver man pass inom EU, så kom svaren haglande

Bl.a i form av denna sida


Sammanfattningsvis kan sägas att svaret är NEJ, det räcker med ID-handlingar :-) Skönt, för mitt pass har gått ut för länge sen!

Det här är vad som gäller vid Europaäventyr, åtminstone för alla oss som är försäkrade via Bilsport & MC:


Mc:n får användas sammanlagt högst 6 veckor utomlands per år.

Försäkringen gäller i de så kallade Gröna-kortländerna dvs nästan hela Europa och i några medelhavsländer. I vissa länder behöver du ha ett "Grönt kort" (bevis på att fordonet är trafikförsäkrat), se förteckning över länder  http://www.tff.se/templates/GreenCardCountries.aspx?id=200.


Om du ska till ett land där varken din svenska trafikförsäkring eller "Grönt kort" gäller, måste du teckna en "Gränsförsäkring" som oftast bara omfattar trafikförsäkring. Tullmyndigheten i respektive land förmedlar den. Läs mer om "Gränsförsäkring", http://www.tff.se/templates/Page.aspx?id=188


Att tänka på vid resa utomlands eller vid skada som inträffar utomlands:

*       Ha alltid med dig försäkringsbrev, skadeanmälan och ev "Grönt kort".

*      Vid trafikskada är det aktuellt lands trafikregler som gäller vid vållandefrågor. Notera ev motparts och vittnens namn, adress och registreringsnummer noga. Tveka inte att kalla på polis för att ytterligare dokumentera omständigheterna kring en olycka. Fyll i skadeanmälan tillsammans med motparten.

*       Gör polisanmälan på plats om du drabbats av stöldskada.

*       Om du har hel- eller halvförsäkring ingår räddningsförsäkring som ersätter bärgning av skadat fordon till närmaste verkstad eller hemtransport av fordonet samt förare och passagerare vid svårare skadefall eller sjukdom. Kontakta SOS International i Köpenhamn på telefon +45 70 10 50 50, de sköter om allt från det att du tagit kontakt med de till det att skadan har åtgärdats ellerfordon och personer är tillbaka i Sverige.

*      Reparera provisoriskt om det går. Om det är stora skador på fordonet, kontakta SOS International i Köpenhamn på telefon +45 70 10 50 50.

*     Spara alla kvitton på utlägg som försäkringen täcker.


Om du drabbats av sådan sjukdom, eller fordonet blir så skadat, att fortsatt resa äventyras, ring SOS-International. Telefonnumret till SOS-International är INT+45 70 10 50 50 (Öppet dygnet runt). Där finns svensktalande personal med vana vid besvärliga skadesituationer. De avgör om fordonet ska repareras på plats eller om hemtransport blir nödvändig. Du kan ringa dit på vår bekostnad, begär bara collect-call till SOS-International.


"Grönt kort" gäller under förutsättning att din försäkring är betald.


Kommunikationslösning för MC-äventyr.


Kommunikationshjälpmedel

Hjälpmedel för touringåkare!?

Smaken är delad huruvida man skall ha möjlighet till oral kommunikation mellan ekipagen och mot omvärlden, när man njuter tvåhjulsäventyr.

Hur man än tycker så är det ju ändå så att det är praktiskt och missförståndsdämpande att kunna kommunicera under färden om några oklarheter eller problem skulle dyka upp längs vägen.


En väldigt intressant lösning på detta problem är Neckmike, en helt svensk, smart och smidig produkt. Med denna slipper man göra fasta montage i hjälm och på motorcykel. Man har öropluggar i öronen, en strupmikrofon på halsen och kopplar detta till en Cobra walkitalkie, eller/och mobiltelefon. Sedan har man bärbar kommunikation med varandra inom sexhundrameters avstånd, dessutom med en förvånansvärd bra ljudkvalitet, oavsett integralhjälm och hög hastighet.

(Ring tfn. 0481 - 150 45 för att höra hur det låter. Varnar dock för att det är HD-ljud i bakgrunden... ;)


Enligt uppgift har racingteam gett tummen upp för god hörbarhet i 280 km/h, personligen tycker jag man skall låta farten, liksom maten tysta mun...



Systemet används redan nu av flygvapnets räddningstjänst m.fl

Priset för ett tvåpersonerskitt inkluderat Cobraapparater är 2318:- (dvs. 1159 kr/person)

Tyvärr har Svenska MC-polisen också fått upp öronen för systemet, vilket innebär att de framledes kommer att kunna hålla samband även i motorvägsfart+...


En annan plusfunktion som kan vara värd att nämna är att Neckmike är kompatibel med den MC-anpassade GPS:en Garmin Zumo (5000 & 5500). Därmed kan man också få både vägbeskrivning och musik serverad i samma öron...


Neckmikes hemsida


Konstruktören håller till i trakterna av Casa Tina, vilket kanske innebär att vi eventuellt utrustar oss längs vägen. Om så sker återkommer vi med testutlåtanden framöver.


Den enda nackdelen(!) som jag kan komma på i dagsläget är att öronpluggarna dämpar bort Guzzins sköna motorljud, något som ju i det närmaste måste betraktas som ett helgerån för en äkta Guzzist...





Är det någon med rutin från MC-resor i Europa som kan komma med lite tips på vad man skall ha med sig för papper under resan?


Jag har hört att man bör ta med sig papperskopior på pass, fordonshandlingar och liknande som man förvarar på annan plats än originaldokumenten ifall delar av packningen får vingar eller fötter.


Behöver man ha med sig något dokument från försäkringskassan och eller sitt försäkringsbolag?


Plötsligt börjar jag inse att det inte längre är en hel evighet till vi skall vara uppsuttna för avfärd... Benissimo! 

Jag har ju inte provat själv men blev tipsad av mc-boden i fredags. Läste sedan lite om det på näte, se nedan!

Det blir att inhandla en flaska :-)


//Tobbe 


Saxat om produkten:

"Möbelpolish Pledge. Produktbeskrivning: Rengör och skyddar möbler i trä, plast, läder, sten och metall. Även impregnering av dammduk och rengöring av glas."


Citat från Katarina på Hojen.nu:

 "Jag använder Pledge möbelpolish, funkar kanon. Lätt att få bort flugor och annat skit man krockat med under färden med bara lite vatten under rinnande kran. Regnar det så dansar det bara av och man har bra sikt, inget stannar kvar."

"Jag brukar lägga på lite då och då, typ efter var tredje flugtvätt.
Jag sprayar på Pledge, torkar tills det är torrt med ett mjukt papper. När jag tar bort flugor och annat har jag rinnande vatten, kupar handen och för handen över med vatten. Det lossnar jättelätt!
Sen tar jag nåt mjukt papper och torkar försiktigt bort vattnet. Inte gnida och gno med papper för då kan det bli små jättefina repor i visiret av pappret."

Presentation

Omröstning

Har du någon gång tagit din parhäst tillbaka till sitt ursprung?
 Nej, är absolut inte aktuellt för mig.
 Nej, men varit sugen många gånger.
 Ja, en gång för flera decennier sedan.
 Ja, vid ett flertal tillfällen, man vill bara göra om det.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1
2
3
4
5
6
7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20
21
22
23
24
25 26
27
28 29 30 31
<<< Juli 2009 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards